Vandring på fjellet

Lillehammer og omegn har hundrevis av kilometer med vandringsruter. Terrenget er variert og fint, alt fra skogsterreng til fjell og vidder. Unikt er den stillheten og roen gjennom skog og mark. Stopp opp ved et tjern eller ved en elv for å lytte til naturens musikk. Eller la vinden ruske i håret i åpent lende mens blikket hviler på toppene i Jotunheimen og Rondane, to av våre største nasjonalparker. Det er T-merket rute fra Rondane til Lillehammer, og stier fra Gålå i nord til Skeikampen i sør.

I Peer Gynts fotspor
Peer Gynt Stien går gjennom fjellterrenget på vestsiden av Gudbrandsdalen, i Peer Gynts rike. Modellen til Ibsens rollefigur Peer Gynt var en virkelig person som har levd i Sødorp-bygda ved Vinstra, og har gitt navn til dette fjellområdet som strekker seg fra Gausdal og Skeikampen i sør og øst til Skåbu og Espedalen i nord og vest.

Gjennom dette vakre og varierte terrenget går den ca 70 km (90 km om man går om Kvitfjell) lange Peer Gynt Stien som underveis passerer mange hoteller og fjellstuer som gjør overnatting og bespisning enkelt. Ønsker man å delta i organiserte turer lang Peer Gynt Stien kan man kontakte Norske Bygdeopplevelser på Lillehammer.

Venabygdsfjellet
Venabu Fjellhotell ligger midt i turterrenget på Venabygdsfjellet og er innfallsporten til Rondane nasjonalpark fra sør. Om sommeren finnes et nett av merkede stier i lett og variert fjellterreng. Her har du bjørkeskogen i nærheten og vidda ligger ikke langt unna med over 30 små og store fjelltopper. Venabu byr på fotturer, rideturer i fjellet og gode fiskemuligheter. Det er mange turforslag i lett og variert terreng, fra noen få kilometer opp til lange dagsturer. Hver morgen er det mulig å ta buss innover fjellet og gå en av stiene tilbake til hotellet på Venabu.

For å få ekstra utbytte av naturopplevelsen anbefales tur med dyktige turledere. Turene starter rundt 20. juni og går ut august. Turene går via mange av de gamle fjellråkene som ikke er merket, men gode å gå på. Noen turer går mer i terrenget uten å følge opptråkkede stier. På denne måten får du oppleve mer av dyrelivet (bl.a. villrein), lære mer lokalhistorie og bli bedre kjent med lokal kultur og geografi.

Fra by til fjell, Nordseter og Sjusjøen
Fra sentrum av Lillehammer finnes mange vandreruter som gir deg en god opplevelse, enten turen er kort eller lang. Opplev Mesna elva som renner ren og klar gjennom byen, med utallige friske badekulper. Ta turen fra byen og gjennom gammelt skogsterreng over åpne myrer og opp i fjellet, Nordseter og Sjusjøen. Herfra finner du mange flotte muligheter for både vandring og sykling i vennlig terreng. Slapp av på et av fjellets mange fjellstuer og spisesteder.

Andre destinasjoner
Lillehammerregionen har gode lokale tilbud og opplevelser tilknyttet vandring. Ønsker du fjell eller skogsterreng, liten sti eller gamle seterråk. Tett på naturen langs historiske vandringsled og ruter. Lillehammer og Omland Turistforening tilbyr også en rekke vandringsmuligheter i regionen. www.lillehammer.com
www.turistforeningen.no/lillehammer/

Øyerfjellet er et fantastisk flott fjellområde
rett innafor Hafjell hvor du nå kan besøke flere setrer og bli kjent med folk og dyr på setrene. I Øyerfjellet er det fortsatt 13 setrer som driver tradisjonell seterdrift med mjølkeproduksjon på ku og geit. Flere av disse tar i mot besøkende og her kan du kose med dyrene, høre om livet på setra og være med på fjøsstell om kvelden – her får du også litt enkel servering. Flere setrer tilbyr overnatting og dette kan kombineres med seterbesøk og andre opplevelser og aktiviteter. På Gullbringen og Hornsjøen vil et trivelig vertskap sørge for at du får et flott opphold. Hva med garnfiske og tilberedning av selvfisket fisk? På Steinsetra og Sjøsetra kan du også overnatte og legge inn seterbesøk under oppholdet – passer veldig fint for barnefamilier.

Setersykling – Øyerfjellet er med sitt varierte landskap og godt utbygde veinett et eldorado for syklister. Du kan sykle fra seter til seter og overnatte på setrene langs veien. Seteropplevelser og aktiviteter i Øyerfjellet kan lett kombineres med familiemoro i Lilleputthammer, Hafjell eller Lillehammer – så nå er det er bare å sette Øyerfjellet på agendaen!

Kilde: Lillehammer Turist

Hafjell Resort har noen flotte hytter for utleie på fjellet.

Advertisement
Advertisement