Birkebeinerspelet  fotograf Ian Brodie
Birkebeinerspelet  fotograf Ian Brodie
Birkebeinerspelet  fotograf Ian Brodie
Birkebeinerspelet  fotograf Ian Brodie
Birkebeinerspelet  fotograf Ian Brodie
Birkebeinerspelet  fotograf Ian Brodie
Birkebeinerspelet  fotograf Ian Brodie
Birkebeinerspelet fotograf Ian Brodie

Birkebeinerspelet

Birkebeinerspelet er et norsk vinterspel som spilles hvert år i februar. Det ble oppført første gang i 2017. Det spilles på gården Mesna nær Lillehammer og Sjusjøen. Birkebeinerspelet er et historisk spel. Året er 1205, og Norge er herjet av borgerkrig. På den ene siden står de fattige birkebeinerne, og på den andre siden står baglerne, som er støttet av danskene og den rike pavekirken. Da birkebeinerkongen Håkon Sverresson dør, tror mange at blodslinjene i kongsætten er brutt, at det ikke finnes noen ny arving. Men kongen har en uekte sønn, Håkon Håkonsson, som kan bli birkebeinernes neste konge. Etter å ha holdt gutten gjemt på gården Folkenborg i Østfold i nesten to år, vil hans mor Inga fra Varteig og hennes støttespillere smugle ham ut og ta ham med til Nidaros, for å kreve Norges trone for birkebeinerne. Men veien til Nidaros går gjennom Opplandene, der baglerne kontrollerer flere områder. Julaften 1205 kommer de til Hamar. Og det er her spelets fortelling begynner. Gården Mesna, dagens spelplass, ligger i området der Kongssønnen ble fraktet fra Hamar og over fjellet til Østerdalen.

Handlingen i Birkebeinerspelet

Det er julekveld. Men på en skogsvei et sted i Opplandene kommer to ryttere galopperende, fulgt av en slede. I sleden sitter Inga fra Varteig, på flukt fra baglerne. Med seg har hun barnet sitt, lille Håkon Håkonsson – uekte barn og eneste etterkommer etter Kong Håkon Sverresønn, barnebarn av Kong Sverre, og birkebein­ernes eneste håp i kampen om Norges trone. De er på flukt fra Borg, der Ingas familie, Vartingene, har gått i ledtog med baglerne og biskop Ivar Skjalge. Rytterne er birkebeinerne Skjervald Skrukka og Erlend fra Husabø. Med seg i sleden har de den trofaste Thron prest, som har tatt seg av kongsbarnet mens Inga måtte skjule seg for familien sin. De håper å finne ly på en av birkebeinernes gårder i nærheten.

På gården til sysselmennene Fridrek Slafse og Gjavald Gaute tas flyktningene imot. Da det blir klart hvem barnet er, går Fridrek og Gjavald med på å skjule dem til gutten kan føres til birkebeinernes hovedsete i Nidaros og gjøre krav på tronen. Skjervald Skrukka gjenforenes med sin hustru Ylva, som begynner å få nok av Skjervalds birkebeiner­oppdrag. Hun har allerede mistet én mann i borgerkrigen – Skjervalds bror Ståle. Plutselig dukker to birkebeinersoldater opp: det er krigeren Torstein Skjevla, og med seg har han Ståle, som alle trodde var død. Etter hvert går det opp for Ståle at Ylva har giftet seg igjen. Det har skjedd store forandringer på gården...

Forestillinger Birkebeinerspelet

Kjøreturen fra Hafjell til Mesna (Sørmessenvegen 723) er på 40 km og tar omtrent 40 minutter.  

Les mer om Birkebeinerspelet

Takk for lån av bildene tatt av fotograf Ian Brodie