Fjellvei i Oppland
Aulestad
Hafjell med Gudbrandsdalen
Peer Gynt vegen
Peer Gynt vegen
Gausdal
Kirke i Gausdal

Fjellveier i Oppland

Peer Gynt vegen

Høyfjellets hovedvei gjennom Gudbrandsdalen – sommervei. Vi ønsker dere velkommen til Peer Gynt vegen. 60 km gjennom en del av Norges vakreste fjellverden. Høyfjellets hovedvei gjennom Gudbrandsdalen,fører deg rett inn i Peer Gynts rike! Peer Gynt vegen ble åpnet i 1956.

Når vi reiser innover i Peer Gynts Rike, passerer vi Nisjuvatna, Dørdalen, Dørdalsknappen (1126 m.o.h.) og nærmer oss Fagerhøi. En praktfull utsikt åpner seg mot Jotunheimen i vest og Rondane i nord. Midt i mot finner vi Ruten og Heidalsmuen. Unik flora og spennende kulturhistorie venter deg på vegen over fjellet. Åpningstider: Peer Gynt vegen er kun åpen om sommeren, normalt fra begynnelsen av juni.

Nasjonal turistveg Rondane

Vil du se Rondane slik Harald Sohlberg malte «Vinternatt i fjellene» som er kåret til Norges nasjonalmaleri, skal du kjøre rv 27 strekningen Ringebu-Folldal (totalt 67 km), også korteste forbindelse mellom Lillehammer og Trondheim. I 2008 ble strekningen Enden-Folldal (42 km) nasjonal Turistveg Rondane, med prisbelønte rasteplasser med moderne arkitektur. Høyeste punkt er 1054 moh på Venabygdsfjellet.

Vegen tar av ca 5 km nord for Ringebu sentrum og går opp gjennom Venabygda som Theodor Caspari beskrev som den vakreste sidedalen i Gudbrandsdalen, over vidda på Venabygdsfjellet med de eldste fjellformasjonene i Europa der villreinen fortsatt ferdes, gjennom fjelldalen Sollia der den nasjonale turistvegen går langs Atnsjøen og forbi velstelte fjellgårder. I de nedlagte gruvene i Folldal er det gruvetog og nasjonalparkinformasjon. Meget gode tur- og fiskemuligheter. Avstikker til Dørålen med det særpregede dødislandskapet anbefales. Åpningstider: Vegen åpnes så fort snøen er borte på våren og er åpen inntil snøen igjen melder om vinter.

Friisvegen

Friisvegen er vegen gjennom villmarka,og den høyeste fjellovergang mellom Gudbrandsdalen og Østerdalen, med høyeste punktet på 1158 m.o.h. Denne byr på mange rundturmuligheter, både med bil og til fots.Veien går fra Atna, følg rv. 219 og ta av til Friisvegen. Fra veikrysset går Friisvegen over fjellet, forbi Friisbua gjennom Øksendalen og forbi Måsåplassen og deretter ned mot Ringebu sentrum.

Friisvegen og Ringebufjellet har fantastisk natur så langt øyet kan se og tilbyr varierte friluftsaktiviteter. Vi oppfordrer alle gjester til å benytte fjellets muligheter for avslapping og fysisk fostring. Besøk også Ringebu stavkirke. Ringebu Stavkyrkje ble bygget ca. 1220 og er en av 28 gjenværende stavkirker her i landet, og en av de største. Det mest spennende i stavkirken er den originale delen fra ca. 1220 med utskjæringer ved inngangen, søylene og Andreaskorsene.

Utsmykningen i kirken er preget av barokken, med pompøse utskjæringer. Fredrik 4’s kongemonogram i koråpningen er fra 1703, og det samme er også prekestolen. Døpefont i kleberstein. Kirken ligger 45 km nord for Hafjell. Avkjøring fra E6 – 1 km sør for Ringebu sentrum.

Birkebeinerveien

Hvis du ikke vil gjøre som Birkenrytterne og sykle turen over fjellet kan du nyte det samme terrenget fra bilen. Birkebeinervegen (Torevegen) går fra Sjusjøen til Messelt i Stor-Elvdal. Fra Sjusjøen går den nordøstover forbi hytteområder og setervanger: Storåsen, Kroksjøen, Kuåsen, Elgåsen, Aksjøen, Storstilen og Øvre Åstbru bomstasjon og Gammelskolla.

Bjørnsonvegen

Ta av fra E-6 nord for Lillehammer eller ved Vinstra (Gudbrandsdalen), og inn på FV 255, der ligger Bjørnsonvegen i naturskjønne omgivelser. Langs FV 255 Bjørnsonvegen ligger dikterhjemmet til Bjørnstjerne Bjørnson (Aulestad). Bjørnson skrev bl.a. Norges nasjonalsang «Ja vi elsker dette landet» og en rekke bondefortellinger. Her finnes små bygdekirker, gallerier, teater, brukskunst, jettegryter m.m.

FV 255 Bjørnsonvegen gir en opplevelsesrik omveg fra E6,med muligheter til å fortsette via Jotunheimvegen,Valdresflya og videre til de Vestlandske fjorder. Åpningstider: Bjørnsonvegen kan kjøres året rundt.