Tur til fakkelmannen ved Øyer

Turen er 5 km lang og har en høydeforskjell på 600 meter. Turen opp til Fakkelmannen, Øyer ved Hafjell, stien er fin hele veien opp til Brånån. Stien går gjennom halsen og fakkelen på Fakkelmannen. Her er det satt opp en fin tretavle som viser hvor du er i Fakkelmannen.
Turen er 5 km lang og har en høydeforskjell på 600 meter. Turen opp til Fakkelmannen, Øyer ved Hafjell, stien er fin hele veien opp til Brånån. Stien går gjennom halsen og fakkelen på Fakkelmannen. Her er det satt opp en fin tretavle som viser hvor du er i Fakkelmannen.

Turstien starter på vestsiden av elva Lågen ved Haugalykkja i Øyer. Turen er merket med blått og skiltet med nasjonal standard. Turen går gjennom Fakkelmannen i bratt skogsterreng og fortsetter videre opp til Brånån. På toppen følger du merket sti 300 meter nordover til utsiktspunktet Brånån (668 moh.). Fra Brånån har du bygdas beste utsikt mot Øyerfjellet. NB! Utsiktspunktet Brånån ligger på kanten av et høyt stup. Retur samme veg ned, ta gjerne en avstikker til Haugakampen.

BRÅNÅN er fjellknausen rett over Fakkelmann. Her finner vi ei postkasse hvor du kan skrive inn navnet ditt. Brånån er åskammen over Fakkelmannen. Her finner du ei postkasse hvor du kan skrive inn navnet ditt.

Fra BRÅNÅN har du en flott utsikt over Øyer og Hafjell. Fra BRÅNÅN kan du fortsette turen videre til Bob og Akebanen. Det er lang, men fin tur.

Fakkelmannen i Øyer kommune er en figur utformet av et hogstfelt, med form som en stilisert mann som løper med en fakkel. Formasjonen ligger på vestsiden av dalen, og er lett synlig fra Hafjell Alpinsenter på østsiden av dalen. Den ble laget i forbindelse med OL på Lillehammer i 1994, og planen var å plante ny skog samme året. Allikevel er figuren godt synlig per 2011. Figuren har blitt vedlikeholdt jevnlig for at kontrasten med den omkringliggende vegetasjonen ikke skal bli for lav slik at figuren forsvinner helt. Økonomiske interesser i den omkringliggende skogen har gjort at figuren har blitt debattert ved ulike anledninger siden 1994.

Fakkelmannen begynte som et ideprosjekt i designseksjonen i LOOC. Skissen som LOOC hadde tegnet ble positivt tatt imot hos rådmann Svein Rønning og skogbrukssjef Carl Olav Holen. Hogstflaten som utgjør Fakkelmannen ble konstruert av Jan Reyer Elders ved GIH-Skog. Ved hjelp av en digital terrengmodell ble yttergrensene for hogstflaten konstruert.

Som den ideelle posisjonen for å se på Fakkelmannen ble starthuset for slalåm midt på Hafjell-anlegget valgt. Hogstflaten er synlig fra store områder men dimensjonene endrer seg gradvis avhengig av ståsted.

Utformingen var ikke så korrekte som LOOC ønsket. I konstruksjonen ble det tatt hensyn til stabiliteten i den gjenstående skogen. Dette førte til at området i armhulen og i skrittet ble utvidet.
Les mer

Kontaktinformasjon

  • Haugalykkja - 2636 - Øyer