Gudbrandsdalen
Gudbrandsdalen
Gudbrandsdalen
Gudbrandsdalen
Kirke i Gudbrandsdalen
Gudbrandsdalen
Gudbrandsdalen
Gudbrandsdalen
Gudbrandsdalen
Rafting i Sjoa
Rudi Gard i Gudbrandsdalen
Peer Gynt
Kvitfjell
Lillehammer
Utsikt fra Hafjell
Gudbrandsdalen fra Hafjell

Gudbrandsdalen

Mellom de to nasjonalparkene Jotunheimen og Rondane ligger Gudbrandsdalen som en nasjonal skatt. Her kan du oppleve, smake, nyte og se noe av det vakreste og mest spennende Norge har å by på. Gudbrandsdalen er full av opplevelser og aktiviteter, tuftet på lange tradisjoner for gjestfrihet og fantastisk natur. Her er villmark og tilrettelagte naturopplevelser i skjønn forening.

Gudbrandsdalen byr på aktiviteter og opplevelser som passer for alle, enten dere er en familie som vil ha full fart hele dagen, eller er par som bare vil nyte naturen, stillheten og hverandre.  Hafjell i Øyer kommune ligger ved foten av Gudbrandsdalen som er "dalenes dal" i Norge.  Dalen strekker seg 230 km fra Lillehammer ved Mjøsa, 124 m.o.h. og opp til Lesjaskogsvatnet, 612 m.o.h. Gudbrandsdalslågen renner gjennom hele dalen. Det er gode fiskemuligheter i Gudbrandsdalslågen som er kjent for sin ørret.

Prøv også lokale matretter og nyt smaken av råvarer hentet rett inn fra naturen. Gjennom tidene har forfattere som Henrik Ibsen og Sigrid Undset latt seg inspirert til å skape kunstverk av verdensformat. Opplev de samme inspirerende omgivelsene i dag.  

Kultur fra Gudbrandsdalen

Gudbrandsdalen har inspirert forfattere, malere, komponister og andre kunstformidlere til å skape kunstverk av verdensformat. Her fant Henrik Ibsen inspirasjon til Peer Gynt”. Sigrid Undsets, Bjørnstjerne Bjørnsons og Knut Hamsuns klassikere forteller fra oppvekst og opphold. Også Edvard Grieg lot toner fra den lokale folkemusikken inspirere sine musikalske mesterverk. Ikke minst gjorde Asbjørnsen og Moe sagntradisjonen kjent langt utenfor Gudbrandsdalens grenser.

Gudbrandsdalen er som et eventyr fylt med magiske stunder, sommer som vinter, ute i naturen eller på oppdagelsesferd i kulturen. Gamle gårder, bratte bakker, høye fjell og fossende stryk ønsker deg velkommen til opplevelser på linje med de kjente folkeeventyrene. Gjør Askeladdens ord til dine: jeg fant, jeg fant!

Natur i Gudbrandsdalen

Mange av aktivitetene i Gudbrandsdalen tar utgangspunkt i naturen. Det er ikke overraskende med både Jotunheimen og Rondane rett utenfor grinda. Her er villmark og tilrettelagte naturopplevelser i skjønn forening. Nå, som i Peer Gynts dager, streifer villreinen over viddene og skogens konge kan lure bak neste tre. Her finnes et nettverk av fjellveier og stier. Fra hesteryggen, fra sykkelsetet, i kano eller til fots kan du oppleve levende setergrender, stille fjellvann hvor ørreten hopper eller bare ro og rekreasjon i storslagen natur. Merkede stier og lokale turkart tar deg med til både kjente og bortgjemte naturperler. Det er du som bestemmer farten.

Kontrastene er mange, mulighetene enda flere. Du kan finne deg selv i en kano på et stille fjellvann, eller du kan kaste deg utfor ville fossestryk på rafting sammen med andre. Men det er menneskene du møter som gir deg lyst til å komme tilbake etter mer.

Mat fra Gudbrandsdalen

Noen av landets beste råvarer har opprinnelse i Gudbrandsdalen, og måltidet er en viktig del av den ekte opplevelsen.

Mange aktører i området legger stor flid i å gi de besøkende unike matopplevelser. Arne Brimi og hans filosofi i Naturens Kjøkken med den ekte og opprinnelige smaken er den mest kjente, men han har selskap av mange som ønsker å holde tradisjonene i hevd. Kulturgårdene og setrene er gode eksempler på dette. 

Gudbrandsdalen er stolte av å tilby tradisjonsmat fra vårt område, hvor både tilbereding fra bunnen av og bruk av lokale råvarer i en særegen ramme, sikrer den spesielle matopplevelsen. Gudbrandsdalsosten, et must på den norske matpakka, har sitt opphav på Solbrå seter på Gålå.

Gudbrandsdalen for barna

Velkommen til Gudbrandsdalen som ligger midt i "smørøyet" for mange spennende Norgesferie i sommer. Det er enkelt å reise til og fra regionen med egen bil eller offentlig kommunikasjon. Vanligvis er vi i regionen heldige med sommerværet da det er mye sol og gode sommertemperaturer.  I Hafjell Hunderfossen finner du to familieparker som er perfekt for barna. Lilleputthammer og Hunderfossen.

Overnatting Gudbrandsdalen

Hos Hafjell Resort finner du hytter, leiligheter og hotell dersom du planlegger overnatting i Gudbrandsdalen.  Vår overnatting er lokalisert like ved Hafjell Bike Park og kort avstand til Hunderfossen og Lilleputthammer.  Dessuten er det kort kjøreavstand til Ringebu, Vinstra, Otta og Dovre fra Hafjell. E6 gjennom Gudbrandsdalen er hovedveien mellom Trøndelag og Møre til Oslo.  

Fotograf Peer Gynt: Bård Gundersen, illustrasjonene av scenen MIR/Snøhetta.