Norsk vegmuseum

Norsk vegmuseum befinner seg 12 km nord for Lillehammer sentrum, like ved Hunderfossen Familiepark og kun 3 km fra Hafjell. Museet har åpent hele året og byr på historisk og teknisk veghistorie i et spennende ute- og innemiljø. Museet har gratis inngang.
Opplevelser for hele familien! 2000 kvm innendørs utstillinger, med blant annet sykkelutstillingen «Trill rundt» og interaktivt trafikksikkerhetssenter. Veteranbusstur, smed, maskiner, aktiviteter og leker for store og små i stort friluftsmuseum med gode turmuligheter.

Besøk Blindheimsvik landhandel for en nostalgisk handel, bli med på spennende tunnelvandring i Fjellsprengingsmuseet og nyt et bedre måltid på Lysaker Gjestgiveri (egne åpningstider, se vegmuseum.no) Eget aktivitetsprogram i påske- og høstferien.

I anledning Statens vegvesens 150 års jubileum åpnet samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen Norsk vegmuseums nye historiske utstilling, «Tida og vegen», 4. juni. En utstillingsprosess over to og et halvt år, og en investering på totalt 20 millioner, har resultert i en ny og innovativ utstilling om norsk veghistorie. Bli med på en reise gjennom veghistorien i den over 1 000 kvm store utstillingen!

Norsk vegmuseum åpnet i 1992 med en historisk utstilling produsert av utstillingsarkitekt Piotr Zamecznik. Etter 20 år i tjeneste er gamle tablåer erstattet med en ny, interaktiv basisutstilling med hele 41 prosjektorer og 28 skjermer.

«Nye former for formidlingsteknikk og dramaturgiske grep gjør den historiske konteksten tilgjengelig og interessant også for morgendagens publikum», sier museumsdirektør Geir Atle Stormbringer.

Det er likevel lagt stor vekt på å vise fram genuine museumsgjenstander. Du kan se nærmere 100 gjenstander i utstillingen, alt fra små glassperler fra vikingtid til en massiv Brøyt gravemaskin på 12 tonn.

«Det er viktig for oss at utstillingen framstår som en ekte museumsutstilling og ikke et vitensenter», sier Stormbringer. «Vi tilbyr både interaktivitet og teknologi, men de opprinnelige gjenstandene er fortsatt viktige for ethvert museum.»

Utstillingen er resultatet av et samarbeid mellom museets fagmiljø og de danske utstillingsarkitektene i Kvorning design & kommunikation. Kvorning har lang erfaring fra denne typen utstillingsproduksjon, og har gjennomført lignende oppdrag i mer enn 40 land.

«Tida og vegen» er blitt en unik fortelling, iscenesatt og designet for å skape et tidløst og fleksibelt rom for innlevelse og opplevelse», sier Stormbringer. Arkitektoniske løsninger og fleksibel formidling gir publikum spillerom til å velge hvor langt de ønsker å gå i dybden. Både dypdykk og en rask gjennomgang vil være mulig gjennom de teknikker vi tar i bruk i utstillingen.»

Årets nyheter er to temporære utstillinger og en Bensinstasjon:
1.«Norske Rariteter» Høye avgifter, stivbeint regelverk og politiske føringer har skapt hindringer for norsk bilproduksjon opp gjennom årene. Norske rariteter - Norsk Vegmuseum.
2. Sommeren 2021 åpner årets store lekebilutstilling på norsk vegmuseum "Små biler - store gleder" Små biler - store glede - Norsk Vegmuseum.
3. Åpner vi en Historisk bensinstasjon Mobill fra 1964 – hvor gjester kan oppleve en autentisk bensinstasjonsmiljø. Bensinstasjonen - Norsk Vegmuseum Og her kan dere se kortfilmen "Den siste olje" med Mobilstasjonen som hovedkarakter. Den siste Olje - kortfilm 2021 - Norsk Vegmuseum.
4. LYD OG LUKT hver dag Kl. 13:00 - aktivitet i museumsparken - Oppstart av maskiner, eller historiske biler som kjører i museumsparken.

Åpningstider
2. januar – 14. juni

Åpent i vegmuseet og kjøretøymuseet kl. 10.00 – 15.00 (tirsdag – søndag)
Museet er stengt 1. januar og 17. mai
15. juni – 15. august

Vegmuseet og kjøretøymuseet åpent 10.00 – 17.00 alle dager
Fjellsprengningsmuseet og smia åpen 11.00 – 17.00 alle dager
16. august – 30. desember

Åpent i vegmuseet og kjøretøymuseet kl. 10.00 – 15.00 (tirsdag – søndag)
Museet er stengt 23.-28. og 31. desember

Det er tillatt med hund i museumsparken, men dessverre ikke i museumsbygningene.
Les mer

Kontaktinformasjon